Plockbuffé

Publicerad: 24/05 21:56

På lördagen ordnades det med välkomstfest för spädisen Vidar, känd från mammabloggen Alfamamman. Magnus och jag agerade cateringfirma och tillredde en buffé med ett urval plockmat. Kravet var att man endast skulle behöva en servett för att få i sig maten.

Så vi gjorde en buffé för 35 personer med ugnsrostade brödskivor med grön och röd pesto, ugnsbakade potatisskivor med en klick tzatziki, en skål hummus, små limpbitar med aioli, kräftstjärtar, dill och gräslök på (vår personliga favorit) och jordgubbar doppade i vit choklad. Dessa rätter passar också utmärkt som tilltugg till välkomstdrinken.

Hummus (buffé för 30-40 pers)

400 g kikärter
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Saften av 1/2 citron
2 msk tahini (kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
Hackad persilja för garnering

Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Salta och peppra en aning och dekorera med persilja. Du kan röra i kallt vatten eller mera olivolja om du önskar en lösare konsistens.

Limpa med aioli & kräftstjärtar (buffé för 30-40 pers)

1 hel mörk limpa
400 g kräftstjärtar (2 askar)
1/2 citron
Dill, gräslök

För aiolin
2 vitlöksklyftor
3 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 msk färskpressad citronsaft
2 dl olivolja
Flingsalt, cayennepeppar

Pressa vitlök och vispa ihop med äggulorna, dijonsenap och färskpressad citronsaft. Häll inledningsvis i olivolja droppvis under kraftig vispning. Fortsätt hälla i olivolja i en svag stråle under ständig vispning. Skär upp limpan i skivor, dela upp skivorna i fyra delar. Lägg på en klick aioli, en kräftstjärt och klipp över dill och gräslök. Skvätta över färsk citronsaft.

Rödpesto (buffé för 30-40 pers)

Basilikakruka
200 g pinjefrön
3 vitlöksklyftor
1,5 dl olivolja
200 g parmesanost

200 g soltorkade tomater

Lägg allt förutom parmesanosten i en skål och mixa med stavmixer. Rör i riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.