Soppor för 20 personer

Publicerad: 27/06 13:01

För en vecka sedan agerade vi catering på ett barnkalas. Enda önskemålet från födelsedagsbarnet var köttsoppa, så det blev en köttsoppa och en laxsoppa så att gästerna kunde välja. Soppa är lätt att göra i stora mängder och alltid gott. Här följer recept på sopporna, som vardera räcker för ungefär 25-30 personer.

Köttsoppa för 25–30 personer, ca 10 liter soppa

1 1/2 kg malet kött
2 l tärnad potatis
1/2 l hackade morötter
1/2 l hackad palsternacka
3 hackade lökar
5 pressade vitlöksklyftor
2 dl tomatpuré
5 l buljong
1 knippe timjan
4-5 lagerblad
Olivolja, salt, peppar
1 knippe persilja till garnering

Bryn köttet i en 10 liters kastrull (minst) med en rejäl skvätt olivolja. Tillsätt grönsakerna, stek i 5 minuter och sväng i tomatpurén, låt steka i ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt buljong, timjan och lagerblad. Koka soppan tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och rejält med peppar.

Laxsoppa för 25–30 personer, ca 10 liter

1 1/2–2 kg lax
1/2 l hackad fänkål
1/2 l hackade morötter
1 l hackad purjolök
2 l tärnad potatis
5 pressade vitlöksklyftor
5 l fiskbuljong
1/2 l grädde
4-5 lagerblad
1 knippe dill
Peppar & salt
Smör

Koka upp buljongen i en 10 liters kastrull (minst). Tillsätt fänkålen, morötterna och lagerblad, låt koka i ca 20 minuter. Tillsätt resten av grönsakerna, låt koka i ytterligare ca 15 minuter. Häll i grädden och koka upp, tillsätt laxen och låt sjuda i ca 8 minuter tills fisken är färdig. Hacka upp dillen och vänd i med en klick smör. Smaka av med salt och rejält med peppar.

Till sopporna serverade vi ciabatta. Mycket gott, helt enkelt!