Hederlig lasagne

Publicerad: 03/06 21:27

Syster och svägerska Astrid med tillhörande sambo Simon var de första som blev bjudna på middag i vårt sommarkollektiv Butiken.

Tur för dem, för Magnus tillredde en smaklig lasagne.

Lasagne för 4

100 g lasagneplattor
400 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk tomatpuré
400 g passerad tomat
1 buljongtärning
En skvätt balsamvinäger

Ostsåsen
1/2 l mjölk
2 msk mjöl
2 msk smör
2 dl riven ost
1 tsk rosepeppar

1 tsk muskotnöt


1 pkt bacon
1/2 kruka basilik
a

Börja med köttfärsröran. Hacka upp lök och morot. Bryn färsen i en skvätt olivolja. Pressa i vitlök och lägg i lök och morot,  låt steka en stund. Tillsätt tomatpuré och stek i ytterligare två minuter. Lägg i passerade tomater, en buljongtärning och en skvätt balsamvinäger, låt röran puttra på svag värme i ca 20 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar. Lägg ugnen på 200 grader.

Ostsåsen: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet, stek en stund. Häll i mjölken lite i taget under ständig omrörning. Låt koka svagt i 5 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och vänd i 3/4 av  osten och kryddorna.

Varva ostsås, lasagneplattor och färs i nämnd ordning i en smord ungsform. Avsluta med färs eller ostsås och placera bacon och resten av den rivna osten överst. Låt stå i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Servera med grovhackad basilika och salladsblad.