Arkiv för maj, 2010

Matmagasin väl värt pengarna

Publicerad: 12/05 00:05

Det finns inte så många matmagasin vi fallit för, tycker ofta att bildmaterialet inte håller måttet, och Magnus menar att han överlag får en känsla av att mattidningar alltid är direkt riktade till en kvinnlig målgrupp. Men Jamie gillas starkt. Bra bilder, kokbokslik formgivning, skön matt papperskvalitet och mängder av innehåll. Det handlar inte bara om minestronesoppa, kärleken till citroner och rabarbersaft, utan också om olika matkulturer, odlingstips och människor som på ett eller annat sätt brinner för mat.

Några sista dagar på Manhattan

Publicerad: 11/05 23:51

Sista dagarna i New York var lugna och avslappnade efter att alla måsten var avklarade.

http://2.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/S-grcL83bOI/AAAAAAAAB6A/R3sSJm94Has/s1600/12.jpg

Vi spenderade mycket tid vid frukostbordet.

Magnus tillagade en hel del luncher.

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/S-grTpEEPWI/AAAAAAAAB5w/iX7RXGySFVU/s1600/10.jpg

Och jag hittade ett alternativ till min favoritdryck Kurko, nämligen rosa lemonad.

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/S-grEaXh6MI/AAAAAAAAB5A/u-mP4dNO5rM/s1600/3.jpg

Besök på MoMA och kitschigt matigt konstverk.

http://1.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/S-N5P6Z4wrI/AAAAAAAAB3Y/nCAzd8aDP1w/s1600/nyc35.jpg

Posers i parken.

Inga rutiga dukar, champagneflaskor och jordgubbar på vår picknick.

En föraning om den kommande finska grillsäsongen.

Som man suktar efter nypotatis i sällskap av grillade läckerheter.

Fest på grannens takterrass.

Och så var den resan slut.

Magnus champinjonpasta

Publicerad: 08/05 16:49

För sex

Pasta för sex
2 askar hela champinjoner
1/2 stor eller 1 liten fänkål (kan bytas ut mot 3 finhackade morötter)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl crème fraîche
1 dl torrt vitt vin

1/2 citron
Smör och olivolja
Kapris, pinjenötter och parmesanost om man vill lyxa till det

Tvätta och skiva champinjonerna. Hacka lök och fänkål. Stek champinjonerna i 1 msk smör och lite olivolja (kan uteslutas) i ungefär 5 minuter. Lägg i lök, vitlök och fänkål, stek i ytterligare 5 minuter. Dra ner värmen på plattan, häll i vitt vin och låt det reducera helt. Lägg i crème fraîche, kläm i citronsaft och rör om, låt stå på plattan ytterligare en stund. Servera med pasta, dekorera med dill från fänkål, kapris och parmesan. Ett alternativ är persilja.

Maten till dörren

Publicerad: 07/05 16:10

http://3.bp.blogspot.com/_oIGC8zXavWk/S-N4mSJgn0I/AAAAAAAAB2g/lNXkKEaieNU/s1600/nyc30.jpg

Förutom spännande stadsdelar, galna performancekonstnärer på MoMA och fyndrik vintageshopping har vi även fått ta del av moderna sätt att handla mat här i New York. Morbroderns familj använder sig av Freshdirect.com. Bara att gå in, välja mellan kategorier som fruits, vegetables och fish, klicka in hur många avokadon eller liter mjölk man önskar, och så kommer leveransen hem till dörren. Billigare och lättare än vanliga mataffärer.

Kollade att motsvarande Ruokatori finns. Finns det flera, och har ni använt er av en dylik tjänst?

Mera mat på Manhattan

Publicerad: 06/05 17:45

Vårt frossande här på Manhattan bara fortsätter.

Magnus hittade godaste cheeseburgaren och franskisarna i Shake Shak i Madison Square Park.

Hittade fräscha mattidningen Donna Hay.

Mängder av sparris på torg i Union Square.

Och rädisor.

Iskall lemonad.

På Yuka (1557 Second Avenue) kan man äta så mycket sushi som man bara får i sig för 20 dollar. Oerhört gott.

Ganska många hot doggar har vi också fått i oss.

Men inte särskilt mycket iskaffe. Eftersom alla verkar dricka det här ville även Magnus testa denna isande dryck, men fann den rent av avskyvärd. Kanske det skulle fungera bättre med mjölk?

Som den Cola-konnässör jag är intresserade mig denna internationella colasamling i ett skyltfönster ytterst.

Magnus handlar chicken fingers.

Fräsch lunch på takterrassen.

På 32:da gatan mellan Broadway och 5:th Avenue finns mängder av koreanska restauranger och billig lunch att äta i en park.

Några vådliga humrar någonstans i China Town.

Mera New York-bilder på Karins andra blogg.

Barnkalas & frosting

Publicerad: 04/05 01:36

Igår var det dags för kusin Elias 7-års kalas.

Så Magnus och jag ställde till med det enda rätta vid dylika festliga och roliga tillfällen, nämligen bakning av minicupcakes.

Det är mycket enkelt att göra cupcakes i miniatyrfortmat. Välj ett muffinsrecept som är gott och lägg smeten i små formar och grädda. Sen är det dags för det viktiga, nämligen frostingen.

Frosting (för en sats muffins, 12 stora eller cirka 40 små)

200 g Philadelphiaost
5 dl florsocker
25 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
En skvätt citronsaft

Vispa allt med elvispel, dela upp i olika skålar och färga med karamellfärg, eller behåll frostingen vit. Sen är det bara att smeta smörja på muffinsen och avsluta med strössel, mynta, jordgubbar eller något annat gott.

Mat i New York

Publicerad: 02/05 15:04

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_efp.jpg

Vi befinner oss i New York för att hälsa på släkten och hänga.

Allmänt livsbejakande i tio dagars tid helt enkelt.

Så som att intaga morgonmålet i hettan på takterrassen.

Eller att äta iskall vattenmelon.

Sällskapet består av bror med tillhörande Tiina, och Magnus givetvis.

På kvällarna grillas det.

Och utsikten ser ut så här.

Ännu flera bilder hittar du i min blogg Karkki.