Arkiv för maj, 2010

Köttpresent

Publicerad: 21/05 09:59

Ätliga presenter är de bästa presenterna, både att få och att ge. Det är bara att förse sig med en låda, uppsöka matbutiken och plocka på sig de mest tilltalande förpackningarna och godaste grönsakerna. Fick fina biffar till inflyttningsgåva av Peppe. Detta resulterade såklart i att Magnus tillredde en utsökt middag.

Strimla purjolök, skiva fast potatis och vitlök, klyfta tomat och plocka fram sparris. Lägg allt på en bakplåt iklädd bakplåtspapper. Lägg ugnen på 175 grader. Ringla olivolja över grönsakerna och rotfrukterna och lägg på flingsalt och malen peppar. Täck in plåten i aluminiumfolie. Låt stå i mitten av ugnen i en dryg halv timme. Höj värmen till 225 grader, ta av folien, flytta plåten överst i ugnen och lägg på grillfunktionen. Låt stå i ugnen i ytterligare cirka 10 minuter, håll koll så att inte purjon bränns vid.

Givetvis kan man också paketera in allt i ett foliepaket och slänga det på grillen. Ät med en grillad biff eller halloumi. Eller vara så där med tzatziki.

Perfekt arbetsdag

Publicerad: 19/05 21:02

http://karin.ratata.fi/data/karin/images/xl/xl_maskros.jpg

Idag jobbade jag med en av mina favoritsysslor, nämligen matfotografering. Marthornas matkulturbroschyr som kommer ut i augusti blev till i Sibbo. Och jag fick smaka på stekta maskrosknoppar.

Tilltugg för alla tillfällen

Publicerad: 18/05 15:28

http://www.karin.papper.fi/data/karin/images/xl/xl_ortbrod.jpg

Dylika skivade ugnsrostade batongskivor gör vi ofta till förrätt eller som tilltugg. Tillsammans med olika röror, pesto exempelvis, är det utmärkt finger food vid festliga tillfällen då man vill bjuda på enkel föda som inte kräver kärl och bestick. Funkar också utmärkt till en soppa.

Skiva batongen i tunna skivor. Ringla på olja och lägg på valfria klippta örter, peppra och smula över flingsalt. Rosta i ugnen på 175 grader i några minuter tills de fått färg, håll noga uppsikt så att de inte bränns vid.

En förebild i köksväg

Publicerad: 18/05 15:23

[kok3.jpg]

Farmors och farfars kök är så fint. Inte ett spår av ”marmorerade” kakelplattor, kakelbård, faner eller andra otäcka kvarlämningar från 90-talet. Helt i min smak.

Min stora feta grekiska kokbok

Publicerad: 17/05 09:49

Min stora feta grekiska kokbok av Alexandra Pascalidou
/ Bonnier fakta

Ägnade gårdagen åt att steka på balkongen, äta knäckebröd med hummus, dricka kolsyrat vatten och spruta ner mig med en vattenspruta när det blev för varmt. Däremellan läste jag Min stora feta grekiska kokbok. Och det tycker jag att du också skall göra.

Alexandra Pascalidou är författare, journalist och känd från TV, med ursprung i Grekland, via Rumänien till Rinkeby i Sverige. Hon berättar medryckande om sina rötter, sin mormor, morfar, mamma och morbror, och i samma väva presenteras helt naturligt recept på grillad bläckfisk och röror på vitlök och aubergine. Utan att tidigare ha bekantat mig med kokboksförfattaren fastnar jag ändå i den väldigt personliga historien om mat och familj. För det är ju så det skall vara, mat i kombination med familj och goda vänner.

Somrig bål på inflyttningsfest

Publicerad: 17/05 08:50

På lördag var det inflyttningsfest i vårt hem på Tölögatan. Magnus blandade ihop en bål baserad på citrusfrukter, och den blev förvånansvärt god.

Bål för 20 personer

4 apelsiner
4 citroner
6 limefrukter
1 l apelsinjuice
3 l Sprite
1 1/2 l torrt vitt vin
En rejäl skvätt vodka

Vi bjöd som oftast när det är fest på olika röror som man kan äta med ugnsrostade brödbitar.

Balkongen är solig och behaglig, så vi spenderade en hel del tid där.

Och sen cyklade vi ut i natten en sväng.

Och så var den festen över.

Syltad rödlök

Publicerad: 15/05 17:15

Syltad lök är gott på matiga smörgåsar (se recept nedan). Magnus doppade brödskivor i en blandning av olivolja och pressad vitlök, och rostade dem i en gjutjärnspannan. Sedan lade han på sallad, tomat, gurka, rädisa, kyckling och majonnäs med klippt basilika och rivet limeskal.

Syltad lök för fyra matiga smörgåsar

1 stor rödlök
1 msk vit vinäger
1/2 msk olivolja

1 krm salt

Skiva rödlöken så tunn det bara är är möjligt, rör ihop med vinäger, olja och salt. Låt stå i 10 minuter (i en skål av plast eller glas) innan servering.